Gaskachels

Warmte en sfeer met één druk op de knop.

De merken gaskachels die wij verkopen zijn:

Barbas · Bellfires · Buntfires · Dru · Element4 · Faber · Focus-Creation · Kalfire · Saey · De Salamander · Trimline Fires · Wanders

Meer informatie over gaskachels

Kalfire
G80-48F

Gaskachels bieden sfeer en warmte met één druk op de knop. Het gebruiksgemak is zonder twijfel een van de grootste voordelen van een gaskachel. Door de uitgebreide variatie aan maten is er voor elk interieur een passende haard. Voor veel modellen zijn er opties door eenvoudig via een telefoon of tablet de haard te bedienen met een app. Er hoeft geen vuur gestookt te worden en u kan de haard zo lang en intens laten branden als u zelf wenst. Daarnaast komt u nooit in contact met het vuur, wat gaskachels ook nog eens veilig maakt.

Een gaskachel vereist wel dat er een gasaansluiting en rookgas afvoerkanaal aanwezig is in de woning. Steeds meer nieuwbouwwoningen worden aardgas loos gebouwd, waardoor men nu ook kan kiezen voor propaangas.

De schoorsteen hoeft niet per se boven de nok uit te komen. Voor een gaskachel mag het rookkanaal namelijk ook deels horizontaal liggen zodat het bijvoorbeeld door de gevel of laag uit het dak naar buiten kan. Een gaskachel is dus op bijna elke gewenste plek te installeren. De uitmonding van het rookkanaal mag niet in de hoeken of bij ventilatieopeningen uitmonden. Er moet voldoende ruimte zijn voor de aanvoer van zuurstof en het naar buiten leiden van de rookgassen. We noemen dit een gesloten concentrisch systeem.

Soorten gaskachels

Dru
Passo
Vrijstaand

Een vrijstaande gaskachel geeft u de mogelijkheid deze bijna overal in uw woning te plaatsen in de buurt van uw rookgasafvoerkanaal. Hij neemt weinig ruimte in beslag. Een vrijstaande kachel straalt rondom waardoor het veel warmte kan afstaan aan de te verwarmen oppervlakken. Voor een optimaal vuurzicht zijn er steeds meer kachels met zijaanzicht en zelfs draaibaar is mogelijk.

Kalfire
GP 60/79
Inbouw

Als u een strak ingebouwde kachel wilt zien valt de keuze vaak op een inbouwhaard. Een voordeel van een inbouwhaard is dat er veel mogelijkheden zijn voor zicht op het vuur en de afwerking is geheel naar eigen smaak is op te bouwen. De inbouwhaarden zijn leverbaar in front, hoek, 3-zijdig of tunnel modellen.

Bellfires
Smartbell
Inzet

Een inzethaard is vaak de juiste keuze wanneer u in uw huidige openhaard een nieuwe gaskachel wilt plaatsen voor renovatie, meer rendement en gezelligheid. Een inzethaard wordt geplaatst in een bestaande opening van uw schoorsteenmantel en wordt rondom afgewerkt met een passende kaderlijst. Deze toestellen kunnen meestal zonder veel hak en breekwerk worden toegepast en zijn van binnenuit goed bereikbaar voor onderhoud.

Verbrandings systemen

Gesloten systeem

Bij een gesloten verbrandingssysteem wordt gebruik gemaakt van RVS concentrische kanalen welke de zuurstof toevoer door de buitenpijp inlaat en de rookgasafvoer via de binnenpijp afvoert. Voor woningen die mechanisch geventileerd zijn, balanswoningen en nieuwbouw woningen is dit bovendien een vereiste. Er wordt namelijk geen verbrandingslucht uit de woning gehaald. Tevens kan met dit systeem een kanaal horizontaal worden geplaatst en de uitmonding op zowel het dak als de gevel plaatsvinden mits dit een vrij uitmondings gebied betreft.

Open systeem

Gaskachels met een open verbrandingssysteem halen de zuurstof uit de ruimte waar het toestel staat. Via de schoorsteen welke boven het dak moet uitmonden, worden de rookgassen naar buiten afgevoerd. Het betekent overigens niet perse dat er geen glasplaat aan de voorkant van de kachel zit bij een open verbrandingssysteem. De verbrandingsruimte is namelijk helemaal gesloten en het heeft enkel en alleen betrekking op hoe de lucht bij de verbranding komt. Dit verbrandingssysteem is veelvuldig toegepast bij oudere woningen die gebouwd zijn voor 1990 waar door kieren e.d. voldoende zuurstof uit de ruimte kan worden gebruikt. Ondertussen wordt dit systeem uit gefaseerd vanwege de vele renovaties welke plaatsvinden.

Alternatief voor aardgas

Als u geen aardgasaansluiting heeft of bent ontkoppeld maar toch graag wilt genieten van een gaskachel bestaat er een alternatief, namelijk propaan. Propaan is een relatief schone en voordelige energiebron dat wordt gewonnen in gasvelden als bijproduct van de raffinage van olie en is dus een fossiele brandstof. Bio-propaan is zelfs 100% duurzaam. Dit wordt namelijk als bijproduct van biodiesel volledig geproduceerd uit een mix van rest- en afvalstoffen en hernieuwbare plantaardige oliën. Op het vlak van CO2 uitstoot is propaan een van de meest schone brandstoffen op de markt. Ook levert propaan meer energie en warmte dan dezelfde hoeveelheid aardgas.

Bijna alle gaskachels en inbouwhaarden kunnen geleverd worden in aardgas of propaan uitvoering. Bestaande kachels kunnen vaak worden omgebouwd.

Werking

Een propaanhaard is aangesloten op een gasfles, die u bijvoorbeeld kunt kopen of laten vullen bij tankstations, bouwmarkten en campingwinkels. De gasfles hoort op een goed geventileerde en open plaats in de buitenlucht geplaatst te worden. De fles mag niet bedekt worden en de begroeiing rondom de fles mag de ventilatie niet hinderen. Om de flessen uit het zicht te onttrekken kunnen wij een geventileerde box plaatsen van bijvoorbeeld hout of staal. De meeste gasloze woningen zijn zeer goed geïsoleerde woningen. Hier is b.v. 3.5 kW voldoende om de ruimte behaaglijk te verwarmen. Dat wil zeggen dat de gemiddelde gashaarden op half vermogen gestookt worden. Op deze manier kan er met 4 flessen propaan van 10.5 kg, 50 avonden, 3 uur lang gestookt worden. Om zo lang mogelijk te kunnen stoken zonder de flessen bij te hoeven vullen, kunt u flessen aan elkaar schakelen en voorzien van een automatisch omschakelventiel.

Onderhoud

Goed onderhoud van een gaskachel is essentieel. De gemiddelde gaskachel heeft eens in het jaar / anderhalf jaar een onderhoudsbeurt nodig die uitgevoerd wordt door een monteur. De complete kachel wordt gecontroleerd en gereinigd. Ook wanneer de kachel niet veel gebruikt wordt is een onderhoudsbeurt nodig, er is dan meer kans op stof en vervuiling in de kachel. Natuurlijk kunt u ook zelf een aantal zaken uitvoeren voor het behoud van de kachel, met name glasreiniging en batterijen vervangen.

Ruit

Het kan voorkomen dat er een witte waas ontstaat op de ruit van de kachel. Die waas wordt veroorzaakt door condens en – als de ruit niet tijdig schoongemaakt wordt – het inbranden hiervan. In de gebruikershandleiding van de kachel staat hoe de ruit het beste schoongemaakt kan worden en welke middelen hiervoor geschikt zijn. Het is belangrijk dat er geen resten van het schoonmaakmiddel op de ruit achterblijven, wanneer de kachel aangaat kunnen die in het glas branden.

Batterijen

Het vervangen van de batterijen van de afstandsbediening en het ontvangkastje is een klusje dat prima zelf te doen is. Batterijen kunnen gaan lekken wanneer ze te lang blijven zitten, wat de elektronica kan aantasten.

Convectierooster en serviceluik

De inbouwgashaarden en gasinzethaarden beschikken over convectieroosters. Zorg ervoor dat hier niks tegenaan geplaatst wordt, het is namelijk belangrijk dat de warmte kan circuleren om scheurvorming in de beplating te voorkomen. Hetzelfde geldt voor het serviceluik.

 Houdt deze altijd vrij en toegankelijk zodat je bij de gaskraan kunt indien noodzakelijk en voor onderhoud.

Bellfires
Smart Bell 65-60

Naast onze uitgebreide website met onder andere pelletkachels, gaskachels, houtkachels, CV gestookte kachels, design en speksteenhaarden en gebruikte kachels, kunt u bij Wichink Kruit ook terecht voor maatwerk. Ons motto hierbij is “vraag niet wat wij maken, wij maken wat u vraagt!”. Wij hebben een uitgebreide metaalwerkplaats en kunnen hierdoor alle soorten maatwerk leveren wat benodigd is. Uiteraard kunnen wij het eindresultaat uiteindelijk ook in de gewenste kleur spuiten. Liever geen metaal? Geen probleem! Wij hebben naast onze metaalwerkplaats ook een aparte hout werkplaats. Informeer eens naar de mogelijkheden voor uw wensen. Wij kunnen u aan uw droom houtkachel helpen.

Kom eens bij ons langs in Zutphen

Hoewel wij ons uiterste best doen om op onze website een zo realistisch mogelijk beeld te geven van onze haarden, is uw eigen oog het eerlijkst. Wij verwelkomen u daarom graag in onze showroom in Zutphen. Wilt u graag weten hoeveel uw gewenste haard van uw portemonnee vraagt? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan! Dit doet u door hieronder op de button ‘offerte aanvragen’ te klikken.