Houtkachels

Fraai vormgegeven haarden die uw woning karakter geven.

De merken houtkachels die wij verkopen zijn:

Aduro · Altech · Austroflamm · Barbas · Bodart & Gonay · Brunner · Buntfires · Camina & Schmid · Charlton & Jenrick · Charnwood · Contura · Dovre · Focus-Creation · Hase · Hwam · Jacobus · Jøtul · Kalfire · Leenders · Lotus · Morsø · Nestor Martin · Nordic Fire · Nordpeis · Norsk Kleber · NunnaUuni · Olympia · Reny · Rika · Saey · De Salamander · Scan · Skantherm · Spartherm · Stûv · Trimline Fires · Varde · Wanders · Wiking

Meer informatie over houtkachels

Nordpeis
Salzburg M II

Men gebruikt houtkachels al decennialang om zich te verwarmen. Tegenwoordig is de houtkachel meer dan een verwarmingsapparaat. Het is een bron van gezelligheid en sfeer geworden. Bij een houthaard wordt er meteen gedacht aan het prachtige vlammenspel en de warmte waar u gezellig bij zit met vrienden en familie. De beleving staat centraal bij houtkachels.

Open haard

Een open haard ziet er gezellig uit maar heeft een aantal nadelen en is niet meer van deze tijd vinden wij.

Het rendement is laag, slechts 15-20%, en gebruikt veel zuurstof uit de ruimte voor de verbranding. Open haarden hebben een groot rookkanaal nodig en zijn door de lage schoorsteentemperatuur vervuilend voor het milieu.

Wanneer u efficiënt, verantwoord en veiliger wil stoken op hout is het veel beter om dit te doen in een gesloten kachel, inzet of inbouwhaard. Hier is het standaard rendement wel 75 tot 85%!

Soorten en functies

Contura
620 Style
Vrijstaande kachel

Moderne houtkachels hebben een hoog rendement, bij goed gebruik zorgt het tegelijkertijd voor een schonere verbranding met minimaal houtverbruik. Een vrijstaande kachel kan onbelemmerd de warmte afgeven aan de ruimte en ook geeft de rookgasafvoer warmte af. Er is een enorme keus in maten en capaciteiten. Ook zijn er draaibare kachels, tunnelhaarden en kachels met meer zijden vuurzicht leverbaar. Meer rendement bereikt u door een afwerking te kiezen met speksteen of keramiek bekleding.

Kalfire
W53/50R
Inbouwhaard

Als u een strak ingebouwde kachel wilt zien valt de keuze vaak op een inbouwhaard. Een inbouwhaard vereist een brandvrije ombouw. Om de warmte afgifte van de inbouwhaard de kamer in te sturen moeten er altijd convectieroosters geplaatst worden. Er zijn veel mogelijkheden voor de afwerking en de ombouw kan geheel aan uw wensen aangepast worden met plateau’s of meubels.

Barbas
Unilux-6 55
Inzethaard

Een inzethaard is vaak de juiste keuze wanneer u in uw huidige open haard een nieuwe milieuvriendelijke en zuinige houtgestookte kachel wilt plaatsen. Een inzethaard wordt in de opening van de schouwmantel geplaatst en afgewerkt met een staalkader op maat. Vaak is er weinig tot geen sloopwerk nodig bij het installeren. Een voordeel van een inzethaard is dat het rookkanaal niet zichtbaar is, U veel minder hout verbruikt en veiliger is in gebruik.

Stralingskachel

De meeste gietijzeren houtkachels geven stralingswarmte af en verspreiden en verwarmen heel snel de ruimte. Stralingswarmte is ideaal bij een hoog plafond en snelle warmte vraag.

Convectiekachel

Een convectiekachel straalt ook warmte uit maar verwarmt de ruimte door verspreiding van opgewarmde lucht. Bij de convectiekachel wordt koude lucht onder de houtkachel aangezogen. Deze lucht wordt vervolgens opgewarmd tussen de dubbele zijwanden en bovenaan afgegeven. De warmte stijgt op tot het plafond en wordt geleidelijk naar beneden gedrukt. Convectiekachels zijn een goede keus als u de kachel dicht bij brandbare voorwerpen wilt plaatsen.

Accumulatiekachel

Een accumulerende kachel geeft geleidelijk warmte af en blijft nog warmte afgeven wanneer het vuur gedoofd is. Vaak zijn deze kachels voorzien van een warmtemagazijn of gemaakt van speksteen. De warmte wordt opgeslagen in de stenen en over een langere periode van 4 tot wel 20 uur afgegeven.

Houtsoorten

Stuv
30 compact

Een optimale verbranding is afhankelijk van het soort hout dat gestookt wordt en het vochtgehalte hiervan. Goed hout heeft een vochtigheidsgehalte tot maximaal 18%. Hout dat u zelf gekloofd heeft zal minimaal 2 jaar onder de juiste omstandigheden moeten drogen voordat dit het juiste vochtigheidspercentage bereikt. Het vochtpercentage van hout is te meten met een vochtmeter.

Voor een optimale verbranding in de houtkachel worden de volgende houtsoorten/brandstoffen geadviseerd en zorg voor voldoende beluchting:

 • Elzenhout
 • Eikenhout
 • Berkenhout
 • Essenhout
 • Beukenhout
 • Geperst hout (bijv. RUF briketten)

Gebruik voor het stoken absoluut geen hout dat geverfd, geïmpregneerd, gelakt of op een andere manier bewerkt of behandeld is. Niet alleen is dit slecht voor de houtkachel en rookkanaal maar ook veroorzaakt het stankoverlast in de omgeving. Hetzelfde geldt voor spaanplaat, kunststof, rest- en huishoudelijk afval.

Het gebruik van te vochtig hout heeft de volgende nadelen:

 • Het aanmaken van de kachel is moeilijker
 • Het verdampen kost energie en heeft een lager rendement
 • Doordat waterdamp veel volume heeft verdringt het de verbrandingslucht, met een slechtere verbranding en hogere uitstoot als resultaat
 • Er kan schade ontstaan aan de kachel
 • In het ergste geval kan het leiden tot een schoorsteenbrand als gevolg van creosoot afzetting

Stoken

Ondanks dat het aansteken van een houtkachel er vaak gemakkelijk uitziet, is de manier waarop het vuur aangestoken wordt belangrijk.

De Zwitserse methode

Tegenwoordig wordt de ‘Zwitserse Methode’ geadviseerd voor het aansteken van de houtkachel. Er is in Zwitserland onderzoek gedaan naar de milieuvriendelijkste en beste manier van stoken. Deze manier van stoken staat ook wel bekend als de omgekeerde methode en is het best te vergelijken met een brandende kaars. De kaars brandt namelijk ook van boven naar beneden. De Zwitserse methode werkt als volgt:

De basis van de Zwitserse methode begint met het gebruik van droog en schoon (onbewerkt / onbehandeld) hout met een vochtigheidsgehalte tot maximaal 18%. Het vochtigheidsgehalte is te meten met een vochtigheidsmeter, te koop in onze showroom.

Begin met een rij gekloofde houtblokken op een klein afstandje van elkaar en leg hier kruislings kleinere blokken op. Bovenop komen kruislings wat aanmaakhoutjes. In een kleinere kachel kunnen alle blokken in de lengte gelegd worden, zo lang er wat ruimte tussen de houtblokken zit zodat de lucht er tussendoor kan.

Zorg dat de luchttoevoer van de kachel volledig open staat. Leg een aanmaakblokje helemaal bovenop en steek deze aan. De deur van de kachel kan gesloten worden.

Het hout wordt voorverwarmd en het vuur start langzaam op. De luchttoevoer kan geregeld worden zodra de kachel geheel op temperatuur is. Raadpleeg de handleiding van uw kachel voor een uitleg hoe u de kachel regelt.

Na een volledige stookcyclus kunt u als er alleen gloed over is de kachel bijvullen.

Gebruik voor het aansteken milieuvriendelijke aanmaakblokjes. Het gebruik van kranten, wasbenzine of andere vluchtige stoffen is gevaarlijk.

Houtsoorten

Leenders
Mats

Na het aansteken

Laat de luchtschuif eerst open staan en breng deze pas later in mindering. Zo wordt de primaire lucht deels afgesloten en brandt de kachel puur op secundaire en tertiaire lucht. Om het stookrooster beter te isoleren laat u altijd een laagje as op de bodem liggen. U beschermt de bodem en de kachel brandt niet alleen mooier maar ook zuiniger.

Bijvullen

Om afkoeling te voorkomen is het belangrijk dat er voldoende temperatuur in de kachel blijft.

Wanneer de vlam vermindert kan het hout rustig worden bijgevuld. Zorg dat de afvoer in de meest gunstige stand staat voor het bijvullen. Open daarna heel voorzichtig de deur van de houtkachel en vul vervolgens de kachel bij met nieuw droog hout.

Eindig het stoken door de luchtschuif op de laatste stookstand te laten staan of helemaal open te zetten. Sluit de luchtschuif nooit volledig, hiermee zal de kachel een onvolledige verbranding krijgen.

Onderhoud

Naast correct stoken is ook het onderhoud van uw houtkachel belangrijk.

Ruit

Om een goed zicht te blijven houden op het mooie vlammenspel is het soms nodig om de ruit aan de binnenkant te reinigen. Gebruik hiervoor ruitenreiniger verkrijgbaar bij uw kachelspeciaalzaak.

As

Schep een deel van de as uit de kachel maar laat gerust een laagje as op de bodem liggen. Gooi de afgekoelde as in de tuin of groene container.

Brandkamer

Tijdens het verwijderen van de as kunt u een visuele inspectie doen van de brandkamer. Let hierbij onder andere op de sluitkoorden, de stookbodem, het schudrooster, de binnenstenen en bijvoorbeeld de vlamplaat. Het in goede staat verkeren van deze onderdelen is van essentieel belang, gezien deze onderdelen voor een veilige en optimale verbranding zorgen

Stûv
30-compact

Vervangen van een onderdeel

Om te zorgen voor een langere levensduur van de kachel is het belangrijk om gebruik te maken van originele onderdelen bij het vervangen.

Het rookkanaal

De schoorsteen moet goed functioneren, goed zijn afgedicht en geschikte hoogte en diameter hebben. Het is van essentieel belang voor een goede trek en draagt bij aan optimale verbranding. Stook niet bij mist of windstil weer, de rook blijft namelijk lang hangen.

In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 2.000 schoorsteenbranden. In veel gevallen is dit veroorzaakt door een verstopt of vervuilt schoorsteenkanaal. Het stoken met droog en schoon hout door middel van de Zwitserse methode zorgt er al voor dat er minder onverbrande deeltjes in de schoorsteen terecht komen. Echter is dit nooit helemaal te vermijden. Daarom is het belangrijk om uw rookgasafvoerkanaal minimaal 1 keer per jaar te laten vegen door een erkend schoorsteenveegbedrijf aangesloten bij de ASPB. Als uw houtkachel intensief gebruikt wordt is het aangeraden om twee keer per jaar het rookgaskanaal te laten vegen.

Regelgeving

Uitmondingen van vaste brandstoffen (hout of pellet) is de normering dat deze o.a. moeten voldoen aan afstanden van naastgelegen gebouwen en boven de nok van het dak.

Naast onze uitgebreide website met onder andere pelletkachels, gaskachels, houtkachels, CV gestookte kachels, design en speksteenhaarden en gebruikte kachels, kunt u bij Wichink Kruit ook terecht voor maatwerk. Ons motto hierbij is “vraag niet wat wij maken, wij maken wat u vraagt!”. Wij hebben een uitgebreide metaalwerkplaats en kunnen hierdoor alle soorten maatwerk leveren wat benodigd is. Uiteraard kunnen wij het eindresultaat uiteindelijk ook in de gewenste kleur spuiten. Liever geen metaal? Geen probleem! Wij hebben naast onze metaalwerkplaats ook een aparte hout werkplaats. Informeer eens naar de mogelijkheden voor uw wensen. Wij kunnen u aan uw droom houtkachel helpen.

Kom eens bij ons langs in Zutphen

Hoewel wij ons uiterste best doen om op onze website een zo realistisch mogelijk beeld te geven van onze haarden, is uw eigen oog het eerlijkst. Wij verwelkomen u daarom graag in onze showroom in Zutphen. Wilt u graag weten hoeveel uw gewenste haard van uw portemonnee vraagt? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan! Dit doet u door hieronder op de button ‘offerte aanvragen’ te klikken.