NunnaUuni

Massieve speksteenkachels uit Finland tot wel 2500 kilo voor maximale warmteopslag!

Meer informatie over NunnaUuni

Meer dan 100 jaar ervaring met kachels

In de 19de eeuw woonde het gilde van de meester kachelbouwers in Nunnanlahti, Finland. Zodra er een geschikte steenertslaag was gevonden en ontgonnen werd de steen gezaagd. Loodrecht op de foliëring voor de binnenste kachelstenen en parallel aan de foliëring voor de oppervlaktestenen.

De stenen werden, afhankelijk van hun snijdingsvlak, gebruikt om verschillende richtingen van warmteoverdracht te bereiken in de afgewerkte speksteenkachel. Deze speksteenkachels waren beroemd om hun uitstekende thermische kenmerken, en de beste van hen voor de sterke, lichtbruine en stabiele laag die na intensief gebruik werd gevormd op de oppervlakken van de verbrandingskamer.

Het werk van kachelbouwers begon met het selecteren van een vuurvast speksteentype voor de verbrandingskamer. In zowel eigen als omliggende dorpen was de reputatie van de kachelbouwer hiervan afhankelijk. De warmteafgifte van de kachel, een verbrandingskamer die tientallen jaren meeging en goede bakeigenschappen van de bakoven zorgen ervoor dat de kachelbouwer comfortabel en gemakkelijk zijn gezin kon blijven onderhouden.

En de wetenschap bewijst het

Wat kachelmeesters al meer dan een eeuw geleden wisten is door de wetenschap bewezen. Het soort speksteen dat bestaat uit fijnkorrelig magnesiet en een combinatie van schist en gelaagde, schilferige talk gevormd onder intense geologische druk is het beste materiaal voor de verbrandingskamer, het meest belangrijke onderdeel van de kachel.

Deze unieke speksteenertslaag*, ontdekt door de grootvader en vader van NunnaUuni oprichter Juhani Lehikoinen – allebei zelf kachelbouwers, verstrekt het perfecte materiaal voor hoge temperaturen in de verbrandingskamers. Wat zij op doordachte wijze realiseerden was dat het soort speksteen in deze specifieke ertslaag afweek van de speksteen die in de talloze overige ertslagen werd gevonden en die bekend was geworden voor het verstrekken van een gemakkelijk verwerkbaar bouwmateriaal. De kachelbouwtradities van Nunnanlahti zullen tot ver in de toekomst blijven bestaan dankzij deze Mammutti-speksteenertslaag* en NunnaUuni’s op ervaring gebaseerde vaardigheden in het bouwen van speksteenkachels.
*Naam van mijnconcessie: Nunnanlahti Nr. 3159

Een solide basis

Het comfort van warmte is gebaseerd op een type speksteen direct uit NunnaUuni’s eigen ertslaag, dat bestand is tegen hoge hitte.

De exclusieve rechten op een ertslaag van de duurzame Mammutti-speksteen (mijnconcessie: Nunnanlahti nr. 3159) zijn in bezit van de Nunnanlahden Uuni Groep. De kennis van de Mammutti-speksteentypen in de unieke ertslaag en het feit dat NunnaUuni in staat is deze zo goed mogelijk te gebruiken in de structuur van warmteopslagkachels resulteert in een goede financiële positie van het bedrijf.

De selectie van het juiste type speksteen vereist een hoge mate van deskundigheid. NunnaUuni identificeert om deze reden het type speksteen al in de mijn, voordat het ontgonnen wordt. Elke kachel wordt met professionele trots geproduceerd. NunnaUuni levert 5 jaar garantie op de onderdelen uit speksteen en op de thermische eigenschappen van al haar producten.

Volgens bodemmonsters bevat de mijn in Nunnanlahti naar schatting 29 miljoen ton Mammutti-speksteen. De open mijn is 200 meter breed en 350 meter lang.

NunnaUuni nu

In 1982 werd het bedrijf gestart door Juhani Lehikoinen, eigenaar van Nunnanlahden Uuni Oy. De industriële productie van warmteopslagkachels van speksteen, die het traditionele vakmanschap van de plaatselijke kachelbouwers eer aandeed, begon in datzelfde jaar.

NunnaUuni Oy is vandaag de dag de enige fabrikant in Finland met compleet uit speksteen vervaardigde warmteopslagkachels. De verbrandingskamer en de interne structuur in de warmteopslagkachels zijn gemaakt van Mammutti-speksteen, het in NunnaUuni’s eigen ertslaag gevonden speksteentype.

De Nunnanlahden Uuni Groep is niet afhankelijk is van externe investeerders en is een financieel gezond familiebedrijf. Dochteronderneming NunnaUuni Oy, die opgericht is in 2007, heeft de verantwoordelijkheid over de productie, marketing en verkoop van kachels. Het hoofdkantoor en de productiefaciliteiten van de Nunnanlahden Uuni Groep bevinden zich in Nunnanlahti, Juuka, in Noord-Karelië, Finland. Via erkende dealers worden NunnaUuni-kachels in verscheidene landen verkocht.

Meer informatie over het merk en de producten kunt u vinden op de website van NunnaUuni: www.nunnauuni.be

Naast onze uitgebreide website met onder andere pelletkachels, gaskachels, houtkachels, CV gestookte kachels, design en speksteenhaarden en gebruikte kachels, kunt u bij Wichink Kruit ook terecht voor maatwerk. Ons motto hierbij is “vraag niet wat wij maken, wij maken wat u vraagt!”. Wij hebben een uitgebreide metaalwerkplaats en kunnen hierdoor alle soorten maatwerk leveren wat benodigd is. Uiteraard kunnen wij het eindresultaat uiteindelijk ook in de gewenste kleur spuiten. Liever geen metaal? Geen probleem! Wij hebben naast onze metaalwerkplaats ook een aparte hout werkplaats. Informeer eens naar de mogelijkheden voor uw wensen. Wij kunnen u aan uw droom houtkachel helpen.

Kom eens bij ons langs in Zutphen

Hoewel wij ons uiterste best doen om op onze website een zo realistisch mogelijk beeld te geven van onze haarden, is uw eigen oog het eerlijkst. Wij verwelkomen u daarom graag in onze showroom in Zutphen. Wilt u graag weten hoeveel uw gewenste haard van uw portemonnee vraagt? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan! Dit doet u door hieronder op de button ‘offerte aanvragen’ te klikken.