Pelletkachels

Een geautomatiseerde en gebruiksvriendelijke kachel die brandt op pellets.

De merken pelletkachels die wij verkopen zijn:

Altech · JAcobus · Jøtul · Nordic Fire · Rika · Stûv · Trimline Fires

Meer informatie over pelletkachels

Nordic Fire
Thorsby

Een pelletkachel is een computergestuurde kachel die uitgerust is met een reservoir voor pellets. Pellets bestaan uit schoon houtafval dat geperst is tot staafjes. Er zijn geen kunstmatige toevoegingen nodig om houtpellets te produceren. Over het algemeen hebben pelletkachels een rendement tot wel 90%, wat betekent dat ze bijna een volledige verbranding realiseren.

Als de kachel wordt opgestart worden de pellets via een voedingsschroef naar de verbrandingskamer getransporteerd. Via een ontstekingspatroon ontsteekt de pelletkachel automatisch. Elke pelletkachel is uitgerust met een gloeistaaf. Deze gloeistaaf realiseert tijdens het opwarmen zoveel hete lucht dat de inmiddels fijngemalen pellet vlam vat.

Gebruiksvriendelijk

Pelletkachels zijn zeer gebruiksvriendelijk en werken eenvoudig. Via het bedieningsdisplay, een afstandsbediening of een app kunt u eenvoudig de pelletkachel aan of uitzetten en de gewenste temperatuur en warmteregeling regelen. Vrijwel alle pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat die aangeeft hoe warm de ruimte om te kachel heen is. U kunt deze temperatuur eenvoudig zelf instellen en de kachel zal, wanneer deze op de gewenste temperatuur is, zichzelf terugschakelen naar een lager vermogen of zelfs uitschakelen. Als het weer kouder wordt in de ruimte zal de pelletkachel weer inschakelen om de juiste temperatuur te regelen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid de pelletkachel in te stellen zodat hij op de door u gewenste tijden brandt, dankzij de ingebouwde timer.

Jotul
PF 733

Milieuvriendelijk

STUV
P10

Houtpellets zijn een CO2-neutrale brandstof omdat ze gemaakt zijn van afvalproducten (houtresten). Wanneer er niks met deze houtresten wordt gedaan zullen ze gaan rotten, met als gevolg dat het CO2 gaat uitstoten.

CO2

De hoeveelheid CO2 in houtpellets is opgenomen gedurende de levenscyclus van de boom. Er wordt vervolgens tijdens de verbranding van de pellets weer evenveel CO2 uitgestoten. Anders dan bij fossiele brandstoffen zoals gas en olie, wordt er bij de verbranding van pellets geen extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer. Met andere woorden, het stoken van pellets is CO2-neutraal en beter voor het milieu.

As

Pellets worden tijdens de verbranding bijna optimaal verbrand. De as die overblijft is hierdoor minimaal en de verbranding is niet te vergelijken met de hoeveelheid asresten van brandhout. Het maximale asgehalte van pellets is over het algemeen tussen de 0,3% en 1%. De as dat overblijft zit overigens vol met mineralen en voedingsstoffen voor planten en is absoluut niet chemisch. Zo is de as bijvoorbeeld uitstekend te gebruiken als compost in uw tuin.

Grondstof en kwaliteit

Pellets bestaan maar uit één soort vaste grondstof; hout. Er worden tijdens de productie geen kunstmatige toevoegingen toegevoegd. Er zitten in de kwaliteit van pellets daarentegen wel grote verschillen. Zo zit het grootste verschil in de gebruikte grondstoffen en de hardheid van het persen van deze grondstof. Pellets van mindere kwaliteit zijn zachter geperst waardoor ze sneller ontvlammen en meer stof uitstoten. Hierdoor is het verbruik groter en vergroot het de kans op technische problemen. U kunt zelf ontdekken of pellets van goede kwaliteit zijn. Goede pellets herkent u namelijk doordat ze glimmen en stevig van vorm zijn, oftewel hard geperst.

Nordic Fire
Finn

Houtpellets
ENplusA1

Gekeurde pellets

Het systeem van een pelletkachel is gevoelig voor verstoppingen, daarom is het voor de meeste pelletkachels verplicht om alleen gekeurde pellets te gebruiken. Gekeurde pellets zijn daarnaast ook beter voor de veiligheid van de gebruiker en het milieu. Een slechte verbranding van de pellets kan leiden tot een met brandstof gevulde schoorsteen. Dat vergroot uiteindelijk de kans op schoorsteenbrand.

Goede en betrouwbare pellets zijn makkelijk te herkennen dankzij een keurmerk. Dit keurmerk waarborgt een schone en milieuvriendelijke verbranding. Ondertussen zijn er naast het DIN + keurmerk nog twee nieuwe keurmerken bijgekomen, namelijk de NTA8080 en EN +. Deze keurmerken tonen aan dat er daadwerkelijk houtafval uit een gecontroleerde houtkap wordt verwerkt in de pellets. Ook geven ze aan welke grondstoffen er exact in de pellets verwerkt zijn.

Onderhoud

Rookkanaal

Elke pelletkachel heeft net als een houtkachel een rookkanaal nodig welke uitmond boven de nok van het dak in een vrij uitmonding gebied. Vaak kan wel de diameter kleiner worden uitgevoerd ten opzichte van een houtkachel.

Elke uitmonding welke op de gevel wordt aanbevolen of uitgevoerd voldoet niet aan de Nederlandse regelgeving en kan bij controle door de overheid leiden tot een stookverbod.

Onderhoud

Elke pelletkachel heeft 1x per jaar een onderhoud beurt nodig door een monteur uitgevoerd. Als de kachel veel branduren maakt als hoofdverwarming kan het soms vaker nodig zijn vanwege het aantal branduren. In dit onderhoud worde de complete kachel gereinigd aan de binnenzijde, inwendige kanalen, ventilatoren e.d.
Tevens moet de schoorsteen 1x per jaar geveegd worden door een erkende schoorsteenveger aangesloten bij de ASPB.

Trimlines
Woody Loft

Stroomloze pelletkachel

Altech
Grande Nobles

Een prachtig vlammenspel, eenvoudig te bedienen, intense warmte. Dit zijn zo maar een aantal voorbeelden van de vele voordelen die de unieke speksteen pelletkachels van Altech bieden. Met de Altech pelletkachel realiseert u een prachtig vlammenspel en geniet u van de gezonde warmte van speksteen. Deze speksteenkachels branden op houtpellets en werken niet geautomatiseerd zoals een doorsnee pelletkachel, maar met een micro-vergassingsysteem.

Dit gepatenteerde techniek zorgt voor een schone verbranding en een zeer hoog rendement. De Altech pelletkachels functioneren (net als de speksteen houtkachels) op de zuurstof vanuit de ruimte en de natuurlijke trek in het rookkanaal. Dit stroomloze verbrandingssysteem zorgt ervoor dat er geen ventilatoren nodig zijn. U heeft dus geen last van geluid. En dankzij het unieke verbrandingssysteem realiseren de Altech pelletkachels een hoog rendement en een minimaal pellet verbruik.

En daarbij geniet u van een heerlijke (infrarood)warmte, die te vergelijken is met de warmte van de zon. Een speksteen pelletkachel geeft zijn warmte gelijkmatig af en verwarmt de objecten en ruimten. Zo blijft u niet achter met koude meubels en droge lucht en kunt u zorgeloos genieten van heerlijke warmte onder het genot van een prachtig vlammenspel

Ontdek de speksteen pelletkachels van Altech én de vele voordelen zelf. Wij hebben drie modellen, waarvan twee brandend, in onze showroom opgesteld staan.

Naast onze uitgebreide website met onder andere pelletkachels, gaskachels, houtkachels, CV gestookte kachels, design en speksteenhaarden en gebruikte kachels, kunt u bij Wichink Kruit ook terecht voor maatwerk. Ons motto hierbij is “vraag niet wat wij maken, wij maken wat u vraagt!”. Wij hebben een uitgebreide metaalwerkplaats en kunnen hierdoor alle soorten maatwerk leveren wat benodigd is. Uiteraard kunnen wij het eindresultaat uiteindelijk ook in de gewenste kleur spuiten. Liever geen metaal? Geen probleem! Wij hebben naast onze metaalwerkplaats ook een aparte hout werkplaats. Informeer eens naar de mogelijkheden voor uw wensen. Wij kunnen u aan uw droom houtkachel helpen.

Kom eens bij ons langs in Zutphen

Hoewel wij ons uiterste best doen om op onze website een zo realistisch mogelijk beeld te geven van onze haarden, is uw eigen oog het eerlijkst. Wij verwelkomen u daarom graag in onze showroom in Zutphen. Wilt u graag weten hoeveel uw gewenste haard van uw portemonnee vraagt? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan! Dit doet u door hieronder op de button ‘offerte aanvragen’ te klikken.