Persbericht: Bedrijfsopvolging Wichink Kruit

Tweede generatie neemt Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit over

ZUTPHEN – Arno (32) en Lian (30) Wichink Kruit hebben Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit in Zutphen overgenomen van hun ouders. Op 8, 9 en 10 september houden zij open huis om dit te vieren met diverse acties voor de klanten.
Het is al 36 jaar geleden toen Willy en Diny (nu 66 en 63 jaar oud) het bedrijf in hun garage in Schalkhaar begonnen. In 1982 verhuisden zij naar Zutphen; eerst naar de Witte Markt en in 1990 naar Laarstraat 21 aan de overkant. Daar bleef het totdat in 2008 de binnenstad werd verruild voor een groot en eigentijds onderkomen op de woonboulevard in Zutphen.

Van jongs af aan
„Toen onze ouders die stap namen was er met ons al gesproken over een mogelijke overname”, vertelt Lian. Samen met haar broer Arno – hun jongere zus is van jongs af aan werkzaam in de zorg  – hebben ze nu daadwerkelijk de daad bij het woord gevoegd. „Het stond voor mij altijd al vast dat ik het bedrijf zou willen overnemen”, vertelt Arno. „We waren van jongs af aan in de zaak” „Sommige klanten herinneren mij nog toen ik in de box in de winkel zat”, lacht Lian. Beide hebben wel eerst elders ervaring opgedaan; Arno werkte negen jaar lang bij een installatiebedrijf voordat hij in 2012 definitief in het familiebedrijf kwam, Lian werkte jarenlang als controller bij een uitzendbureau.

De verhuizing naar de woonboulevard “De Mars” zorgde ervoor dat broer en zus een modern bedrijf kunnen overnemen. Het was ook deze jongere generatie die ervoor zorgde dat de automatisering snel werd uitgebreid. Ondanks dat de crisis uitbrak na de verhuizing, wisten ze met zijn vieren en het vaste team medewerkers het bedrijf jaarlijks te laten groeien. Doordat elk project maatwerk is, kan er voor bijna elke situatie een oplossing gevonden worden. Om dit te realiseren is er een metaal en houtwerkplaats in het pand aanwezig.

Duurzame CV systemen
Diny en Willy nemen nog geen volledig afscheid, ze blijven voorlopig gewoon werken. „Er zal niet direct veel veranderen”, denkt Arno. „Hoewel we wel willen uitbreiden met de duurzame CV systemen – die hebben de toekomst.” Deze ketels zijn overwegend hout- en pelletgestookt en hiervoor zijn diverse subsidiemogelijkheden. Wat overigens niet betekent dat de gaskachel uit de gratie raakt: „Die verkopen we ook en ze worden steeds verder doorontwikkeld. We hebben nu gaskachels die echte vonken geven en met ledverlichting, bijvoorbeeld.”

Wichink Kruit werkt in opdracht van particulieren, aannemers, architecten en installateurs. Ze leveren kachels, haarden, schouwen, rookkanalen en alle aanverwante accessoires en als de aanschaf van een nieuwe haard leidt tot een verbouwing, dan kunnen ze ook al die werkzaamheden voor de klant verzorgen. In de grote showroom van 1500m2 zijn veel kachels en haarden werkend opgesteld.