Rookkanalen

Een rookkanaal regelt de afvoer van rookgassen en is daarmee uitermate
balangrijk voor een goede werking van de kachel of haard.

De merken rookkanalen die wij verkopen zijn:

STB International · Poujoulat

Meer informatie over rookkanalen

Om onbezorgd van uw kachel of haard te kunnen genieten is het belangrijk om aan een aantal voorwaarden te voldoen. De kachel moet vakkundig geïnstalleerd en onderhouden worden en een rookkanaal is noodzakelijk bij een gas-, hout- of pelletkachel.

Een rookkanaal regelt de afvoer van rookgassen, wat betekent dat een optimale werking erg belangrijk is. Er is een flinke lijst aan regels waar een rookkanaal aan moet voldoen, afhankelijk van het soort kachel of haard.

De diameter van het rookkanaal wordt bepaald door de kachel. Bij een te grote diameter zal de schoorsteen onvoldoende trekken. Dit resulteert in te traag stijgende rookgassen en veel aanslag in de schoorsteen. Bij een te kleine diameter zullen de rookgassen te snel stijgen. Dit geeft te veel weerstand vlak boven het rookkanaal, waardoor de trek verminderd.

Trek

Het is belangrijk dat een rookkanaal goed trekt, oftewel het aanvoeren van zuurstof en het afvoeren van rookgassen. De trek wordt bepaald door natuurlijke trek en thermische trek. De stroming van de wind over de opening aan de bovenkant van het rookkanaal veroorzaakt natuurlijke trek. Dit betekent dat er nauwelijks trek is bij windstil – of mistig – weer, waardoor het advies geldt om dan niet te stoken. Thermische trek wordt veroorzaakt door het gewichtsverschil tussen de warmte in het rookkanaal en de koude buitenlucht.

In bestaande schoorstenen kan worden gekozen voor een rvs flexibele buis om de schoorsteen te renoveren. Deze wordt dan vaak voorzien van een nisbus aan de onderzijde en een trekkende kap aan de bovenzijde.

Bij aanleg van nieuwe dubbelwandig geïsoleerde rookkanalen kunnen wij het diamant boren uitvoeren, aanleggen van het dubbelwandige kanaal en brandwerend omkokeren volgens de regelgeving. Buitendaks kunnen wij het kanaal in standaard rvs of optioneel mat zwart uitvoeren. Afhankelijk van de situatie maken wij gebruik van onze eigen hoogwerker.

Aansluitmateriaal

Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit heeft bijna alle materialen in blauw gegloeid, gegalvaniseerd, aluminium, dikwandig 2mm staal en rvs op voorraad voor het aansluiten van uw aanwezige kachel, zowel binnen als buiten op terras of onder de veranda

Schoorsteenkappen

Voor behoud van de gemetselde schoorsteen of voor de uitstraling is het mogelijk de schoorsteen te voorzien van een sierkap. Dit kan een eenvoudige vlakke kap zijn, een moderne lamellenkap of klassieke geholde kap.
In alle situaties komen wij deze inmeten, wordt de kap op maat gemaakt, gepoedercoat in kleur naar wens en kunnen wij deze plaatsen in combinatie met een steiger of onze eigen hoogwerker cq kraan.

Prefab schoorstenen

Een echte schoorsteen op het dak zonder te metselen? Wichink Kruit is gespecialiseerd in het plaatsen van prefab schoorstenen. De schoorstenen kunnen worden voorzien van composiet steentrips, maar ook echte stenen welke in plakjes gezaagd worden. In combinatie met een mooie sierkap is de uitstraling van uw woning binnen een dag verandert. Onze monteurs plaatsen deze schoorstenen ter vervanging van de bestaande maar ook een nieuwbouwwoning wordt door ons in opdracht van de aannemer veelvuldig voorzien van een schoorsteen.

In de schoorsteen kunnen wij een rookkanaal maken voor uw hout-, gas-, of pelletkachel maar ook de uitmonding van de mechanische ventilatie of riool ontluchting voorzien.

Naast onze uitgebreide website met onder andere pelletkachels, gaskachels, houtkachels, CV gestookte kachels, design en speksteenhaarden en gebruikte kachels, kunt u bij Wichink Kruit ook terecht voor maatwerk. Ons motto hierbij is “vraag niet wat wij maken, wij maken wat u vraagt!”. Wij hebben een uitgebreide metaalwerkplaats en kunnen hierdoor alle soorten maatwerk leveren wat benodigd is. Uiteraard kunnen wij het eindresultaat uiteindelijk ook in de gewenste kleur spuiten. Liever geen metaal? Geen probleem! Wij hebben naast onze metaalwerkplaats ook een aparte hout werkplaats. Informeer eens naar de mogelijkheden voor uw wensen. Wij kunnen u wellicht aan uw droom houtkachel helpen.

Kom eens bij ons langs in Zutphen

Hoewel wij ons uiterste best doen om op onze website een zo realistisch mogelijk beeld te geven van onze haarden, is uw eigen oog het eerlijkst. Wij verwelkomen u daarom graag in onze showroom in Zutphen. Wilt u graag weten hoeveel uw gewenste haard van uw portemonnee vraagt? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan! Dit doet u door hieronder op de button ‘offerte aanvragen’ te klikken.