Tuinhaarden

Tuinhaarden zijn een middelpunt van sfeer, warmte en gezelligheid.

De merken tuinhaarden die wij verkopen zijn:

Cadac · Faber · Focus · Janco de Jong · Jøtul · Leenders · Morsø Living · Nordpeis · Reny · Wanders · Xaralyn

Meer informatie over tuinhaarden

RENY
Quaruba

De zon begint meer te schijnen, de bomen worden weer groen en men haalt het het tuinmeubilair weer van stal. Veel mensen zitten graag buiten in het voorjaar en de zomermaanden. Het kan erg ontspannend zijn om bijvoorbeeld met een boek buiten te zitten. Of met een een lekker drankje of gewoon gezellig met anderen. Maar zodra de zon onder gaat kan het best snel afkoelen, waardoor mensen sneller geneigd zijn weer naar binnen te gaan. Een tuinhaard maakt het mogelijk om langer buiten te genieten én betrekt de tuin bij het huiselijke interieur. Het is een middelpunt van sfeer, warmte en gezelligheid.

Er zijn houtgestookte en gasgestookte tuinhaarden, vuurschalen en zelfs tuinhaarden en vuurschalen die in een handomdraai om te zetten zijn naar een barbecue door middel van een rooster waar een barbecue op geplaatst wordt.

Soorten en materialen

Materiaal

Tuinhaarden komen voor in verschillende materialen, o.a. staal, gietijzer en cortenstaal. Roestvrijstalen tuinhaarden hebben een minimale kans op roesten. Door de speciale zwarte coating zijn ze goed bestendig tegen regen en kunnen ze hoge temperaturen aan.

Cortenstalen tuinhaarden hebben een roestkleur en lange levensduur. Ze vereisen geen onderhoud gezien schilderen of inspuiten niet nodig is. De eerste corrosie laag voorkomt verdere aantasting door roest. Een cortenstalen tuinhaard wordt steeds mooier naarmate hij meer gebruikt wordt.

Tuinhaarden gemaakt van gietijzer hebben als voordeel dat ze goed bestand zijn tegen grote hitte en snelle wisselingen van temperaturen. Het materiaal zal niet kromtrekken of verbuigen en is in elke vorm te maken. Ook zijn verschillende motieven en patronen mogelijk. Tuinhaarden van gietijzer worden uit één stuk gemaakt. Hierdoor zijn er geen lasnaden aanwezig. Gietijzer is een zwaarder en steviger materiaal dan RVS en cortenstaal. Dit maakt het minder eenvoudig een tuinhaard van gietijzer te verplaatsen. Gietijzer bereikt snel de gewenste temperatuur en houdt lang warmte vast. Zelfs als het vuur bijna uit is zal de haard nog warmte uitstralen.

Morsø
Forno
RENY
Bijuga

Verschil terraskachel en tuinhaard

Het grote verschil tussen een terraskachel en tuinhaard is het deurtje, een tuinhaard heeft namelijk geen deur. Een glazen deur zorgt voor een hoger rendement en lagere emissiewaarden. Een terraskachel met glazen deur geeft meer warmte af en zal minder hout verbruiken dan een tuinhaard. Door de efficiëntere verbranding ontstaat er minder overlast van geur en rook. Ook is er geen risico op rondvliegende asresten.

Barbecue

Genieten van de sfeer en warmte van een tuinhaard en tegelijkertijd een lekkere maaltijd klaarmaken? Sommige modellen tuinhaarden zijn uitgerust met een barbecuerooster of hebben de mogelijkheid er een te plaatsen. Ook zijn er vuurschalen die voorzien zijn van een barbecuerooster.

Om te voorkomen dat druppels vet in het brandende vuur vallen en er daardoor schadelijke stoffen ontstaan, bestaan er platen en onderbakken die het vet van het vlees opvangen

Focus Creation
Sigmafocus

Soorten en materialen

RENY
Piquia (met vloerplaat)

Plaatsing

Veel tuinhaarden zijn verplaatsbaar doordat ze op wielen staan of door middel van een verrijdbaar plateau. Bij het plaatsen van de tuinhaard of vuurschaal is het belangrijk om rekening te houden met de ondergrond. Deze moet stabiel, niet brandbaar en vlak zijn, zoals stenen. De onderkant van de haard wordt namelijk erg warm tijdens het stoken. Wanneer de haard of vuurschaal op een houten terras of gazon geplaatst wordt is het van belang te zorgen dat er een stenen ondergrond gemaakt wordt. Een andere oplossing is een vloerplaat. Hierbij is er een luchtlaag tussen de grond en vloerplaat die werkt als hitteschild. Plaats de haard ook niet te dicht bij brandbare voorwerpen, gebouwen of schuttingen en pas op met overhangende takken. Bij vuurschalen wordt het aangeraden niet te stoken bij harde wind. De de overlast van as, vonken en rook zal dan toenemen.

Stoken

Om de rookontwikkeling en uitstoot van schadelijke stoffen zo veel mogelijk te beperken wordt het aangeraden te stoken met droog en schoon hout dat een vochtigheidsgehalte heeft van maximaal 18%. Gebruik voor het stoken absoluut geen hout dat geverfd, geïmpregneerd, gelakt of op een andere manier bewerkt of behandeld is. Hetzelfde geldt voor spaanplaat, kunststof, rest- en huishoudelijk afval.

Gebruik geen benzine, spiritus of lampenolie om het vuur aan te maken en let op de windrichting. Het is namelijk niet de bedoeling dat de rook bij de buren naar binnen of de tuin in waait.

De beste manier om de haard aan te steken is door middel van aanmaakblokjes. Maak gebruik van de Zwitserse stookmethode voor het stoken van de haard.

De beste manier om het vuur te laten doven is het te laten uitbranden. Dit kan lang duren, maar is wel de meest schone oplossing. In het geval dat u snel weg moet terwijl de tuinhaard nog vol brandt is zand de meest veilige optie om het vuur te doven. Water mag nooit gebruikt worden, dit geeft namelijk kans op een explosie door snelle stoomontwikkeling.


Nordpeis
Roma Garden
Focus
Bathyscafocus

Rookkanaal

Een rookkanaal regelt de afvoer van rookgassen, daardoor is het belangrijk dat deze optimaal werkt. Deze is dus onmisbaar bij het stoken van een haard. Waar de regels voor rookkanalen bij kachels binnenshuis erg steng zijn, zijn ze wat soepeler voor tuinhaarden. Indien het voorkomt dat er overlast van rook ontstaat, is het mogelijk het rookkanaal van de tuinhaard te verlengen met verlengstukken. Een tuinhaard is ook prima onder een veranda te plaatsen. In dat geval moet er een dubbelwandig rookkanaal aanwezig zijn om door het dak heen te gaan. Ook is er de mogelijkheid door middel van 45° of 90° bochten het rookkanaal om te leiden.

Onderhoud

Het soort onderhoud dat een tuinhaard vereist hangt af van het gebruikte materiaal. Een tuinhaard van cortenstaal is helemaal onderhoudsvrij, terwijl gietijzeren en RVS tuinhaarden wel licht onderhoud vereisen.

Wel is het aan te raden regelmatig de as te verwijderen en, indien aanwezig, 1 á 2 keer per jaar het rookkanaal schoon te maken.

Gietijzer

Tuinhaarden van gietijzer gaan erg lang mee wanneer ze goed onderhouden worden. Het enige onderhoud dat een gietijzeren tuinhaard vraagt is het behoud voor roestvorming. Smeer de haard eenmaal per jaar in met een goede coating die tegen hoge temperaturen bestand is. Ook wordt het aangeraden de kachel af te dekken bij regenachtige weersomstandigheden.

RVS

Roestvorming is nooit volledig te voorkomen. Wel is de kans op roest te verkleinen. Door de hitte zet het metaal uit en bij het afkoelen krimpt het weer. Op den duur door herhaling van dat proces kunnen er hele kleine scheurtjes ontstaan waarin roest zich kan ontwikkelen. Daarom is gewenst om de haard regelmatig te controleren op deze scheurtjes en andere plekken waar roest zich zou kunnen vormen. Een goede coating, hittebestendige verf of kachelpoets zal de levensduur van de haard verlengen. Als er toch wat kleine roestvorming ontstaat dan is dit goed te behandelen met onder andere een doek en olie. Bij grovere roestvorming is het gebruik van een staalborstel aangeraden.

Morsø
Kamino

Naast onze uitgebreide website met onder andere pelletkachels, gaskachels, houtkachels, CV gestookte kachels, design en speksteenhaarden en gebruikte kachels, kunt u bij Wichink Kruit ook terecht voor maatwerk. Ons motto hierbij is “vraag niet wat wij maken, wij maken wat u vraagt!”. Wij hebben een uitgebreide metaalwerkplaats en kunnen hierdoor alle soorten maatwerk leveren wat benodigd is. Uiteraard kunnen wij het eindresultaat uiteindelijk ook in de gewenste kleur spuiten. Liever geen metaal? Geen probleem! Wij hebben naast onze metaalwerkplaats ook een aparte hout werkplaats. Informeer eens naar de mogelijkheden voor uw wensen. Wij kunnen u aan uw droom houtkachel helpen.

Kom eens bij ons langs in Zutphen

Hoewel wij ons uiterste best doen om op onze website een zo realistisch mogelijk beeld te geven van onze haarden, is uw eigen oog het eerlijkst. Wij verwelkomen u daarom graag in onze showroom in Zutphen. Wilt u graag weten hoeveel uw gewenste haard van uw portemonnee vraagt? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan! Dit doet u door hieronder op de button ‘offerte aanvragen’ te klikken.