(bio) Propaan het perfecte alternatief voor aardgas

Geen aardgas maar toch genieten van de sfeer en vele gemakken van een gashaard?

De gasloze woning is in opkomst in ons land doordat (nieuwbouw) woningen niet meer worden uitgerust met een gasaansluiting en bestaande woningen wellicht worden ontkoppeld of zijn aangesloten op een warmtenet. Maar er is een zeer goed alternatief voorhanden door het gaan toepassen van (bio) propaan. Propaan is geschikt om te verwarmen, kan op verschillende manieren worden verpakt en opgeslagen van bijvoorbeeld navulbare gasflessen tot gastanks. Het is een ideale energiebron die steeds vaker in combinatie met andere hernieuwbare brandstoffen wordt gebruikt.

Wat is (bio) propaan?
Propaan is een relatief schone en voordelige energiebron. Het wordt gewonnen in gasvelden als bijproduct van de raffinage van olie en is dus een fossiele brandstof, net als aardgas. Biopropaan is juist 100% duurzaam, want deze gasvariant wordt als bijproduct van biodiesel volledig geproduceerd uit een mix van afval- en reststoffen en hernieuwbare plantaardige olieen. Op het vlak van Co2 uitstoot is propaan een van de meest schone brandstoffen op de markt en biopropaan is nog eens tot 80% schoner.

Wat is het verschil tussen aardgas en (bio) propaan?
Aardgas wordt vrijwel alleen via de gasleiding geleverd. Dat komt omdat vloeibaar maken zeer kostbaar is, in tegenstelling tot propaan. Daarnaast is de calorische waarde van propaan bijna drie keer hoger dan die van aardgas. Dat betekent dat propaan meer warmte en energie levert dan dezelfde hoeveelheid aardgas.

Hoe werkt een propaanhaard?
Een propaanhaard is aangesloten op een gasfles, die je bijvoorbeeld kunt kopen of laten vullen bij tankstations, bouwmarkten en Primagaz. Er zijn ook grotere propaangastanks die je eventueel ondergronds kunt plaatsen. De gasfles plaats je altijd op een goed geventileerde, open plaats in de buitenlucht. Om de flessen uit het zicht te onttrekken kunnen wij een geventileerde box plaatsen van b.v. hout. Bedek de flessen niet en zorg dat eventuele begroeiing rondom de fles de ventilatie niet hindert. De meeste gasloze woningen zijn zeer goed geïsoleerde woningen. Hier is 3.5 KW voldoende om de ruimte behaaglijk te verwarmen. Dat wil zeggen dat de gemiddelde gashaarden op half last gestookt worden. Op deze manier kan men met 4 flessen propaan van 10.5kg, 50 avonden, 3 uur lang stoken. Om zo lang mogelijk te kunnen stoken zonder de flessen bij te hoeven vullen, kun je flessen aan elkaar schakelen en voorzien van een automatisch omschakelventiel. Ook zijn er al apps op de markt waarmee je een seintje krijgt als bijvoorbeeld 2 van de 4 flessen leeg zijn.

Wat doe ik met mijn bestaande gashaard?
Bijna alle gashaarden kunnen bij bestelling worden geleverd als een aardgas of propaan uitvoering. Maar ook bestaande haarden kunnen wij bijna allemaal ombouwen waarmee u gerust nu een aardgas toestel kunt kopen ook al zijn er plannen binnen uw gemeente om bijvoorbeeld over 5 of 10 jaar uw wijk gasloos te gaan maken.

Feitjes:
• Propaan is een vloeibaar gemaakt petroleumgas, ook wel bekend als koolwaterstofgas.
• De chemische samenstelling van propaangas is C3H8.
• Chemisch gezien zijn propaan en biopropaan identiek.
• Propaan wordt gewonnen in gasvorm en daarna onder druk omgezet tot een vloeistof. Op die manier is het makkelijk te vervoeren.
• Propaan is zwaarder dan lucht, hierdoor mag een gasleiding niet in de kruipruimte of kelder gelegd worden. Wel mag deze in de beton of cementdekvloer gestort worden.