Hoe lang gaat een houtkachel mee?

Hoe lang een houtkachel meegaat hangt af van verschillende factoren. U kunt hierbij denken aan het merk, het model, de kwaliteit van het vakmanschap en natuurlijk ook het onderhoud. Over het algemeen gaan houtkachels zo’n 10 tot 20 jaar mee. Sommige modellen kunnen zelfs 30 jaar of langer meegaan.

Zijn houtkachels voor binnen of buiten?

Houtkachels zijn doorgaans bedoeld voor gebruik binnen, meestal in de woonkamer of keuken. Er bestaan ook speciale buitenhaarden en vuurkorven voor gebruik buitenshuis. Er zit in ieder geval wel een verschil in houtkachels voor binnen of buiten. Het is daarom belangrijk om te controleren of de houtkachel geschikt is voor gebruik binnenshuis voordat u er één aanschaft. U kunt zich laten adviseren door de medewerkers van Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit om op deze manier de juiste kachel te kopen.

Welk hout voor een houtkachel?

Als u hout voor een houtkachel gaat kopen, zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Het beste is om droog, onbehandeld hout te gebruiken dat minstens een half jaar tot een jaar is gedroogd. Zachtere houtsoorten zoals Den en Spar zijn goed voor snelle vlammen, terwijl hardere houtsoorten zoals Eiken en Beuken langer branden en meer warmte afgeven. Zorg ervoor dat u geen geverfd, gebeitst of behandeld hout gebruikt, omdat dat slecht is voor de luchtkwaliteit en dus ook uw gezondheid.

Gebruik kolen in de kachel?

U kunt ook kolen gebruiken in een kachel, maar het is belangrijk om te weten dat kolen een andere verbrandingstemperatuur hebben dan hout. Kolen hebben een hogere verbrandingstemperatuur en vereisen vaak meer luchttoevoer om goed te kunnen branden. Ook produceren kolen meer as en roet dan hout, dus u moet de kachel vaker schoonmaken als u kolen gebruikt. Als u van plan bent om kolen te gebruiken, zorg er dan voor dat u een kachel heeft die geschikt is voor kolen en volg de aanbevelingen van de fabrikant op voor het gebruik ervan.

Tips voor het verlengen van de levensduur van je houtkachel

Om de levensduur van een houtkachel te verlengen, kunt u verschillende handelingen doen. We hebben 6 tips voor u op een rijtje gezet:

  1. Laat uw houtkachel jaarlijks inspecteren en onderhouden door een specialist.
  2. Brand alleen droog hout om creosoot opbouw te voorkomen. Creosoot opbouw is de ophoping van teerachtige en brandbare stoffen in het rookkanaal van een houtkachel.
  3. Laat de kachel nooit onbeheerd branden.
  4. Gebruik een vonkenvanger om brandgevaar te verminderen.
  5. Gebruik alleen geschikte brandstof en laat de kachel niet oververhit raken.
  6. Reinig de kachel regelmatig en zorg voor een schone schoorsteen.

Houtkachel kopen? Contacteer Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit

Bent u van plan om een houtkachel te kopen? Gaat u ook voor een duurzame manier om uw huis te verwarmen? Laat u adviseren door de specialisten van Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit. Woont u in de provincie Gelderland? Komt u uit Apeldoorn, Nijmegen of Arnhem bijvoorbeeld? Kom dan eens naar onze showroom in Zutphen om de houtkachels uitgebreid te bekijken. U kunt ook onze webshop bezoeken of contact met ons opnemen wanneer u vragen heeft over houtkachels. De medewerkers van Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit helpen u graag aan de kachel die bij u past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *