Is een houtkachel duurzaam?

Vraagt u zich af of een houtkachel wel duurzaam is? Wij kunnen u geruststellen: het stoken met een houtkachel is een duurzame manier van verwarmen. Hout is immers een natuurlijke energiebron. Er zit echter ook een keerzijde aan het stoken van hout: de rook die vrijkomt, is slecht voor onze gezondheid en voor de luchtkwaliteit. Beide kanten belichten we in dit blogartikel.

Hernieuwbare energiebron: hout

Een houtkachel is duurzaam, omdat met hout wordt gestookt. Hout is een zogeheten hernieuwbare energiebron. Bomen nemen tijdens het groeiproces CO2 en andere schadelijke stoffen op uit de atmosfeer. Bij de verbranding van hout komen echter dezelfde stoffen weer in de atmosfeer. Als hout in het bos verrot komt er ook ongeveer evenveel CO2 vrij als bij het verbrandingsproces. Bovendien wordt hout telkens weer aangevuld door het duurzaam aanplanten van bossen. Stoken met hout is dus een klimaat- of CO2-neutrale manier van verwarmen.

De keerzijde: ongezonde rook

Bij het verbranden van hout komen fijnstof, roet en andere schadelijke (kankerverwekkende) stoffen in de lucht. Dit is zeer slecht voor onze gezondheid. Zeker op mistige en windstille dagen kan de rook moeilijk wegtrekken. De nabije omgeving kan hinder ondervinden van de rook als ze het inademen. Kinderen, ouderen en mensen met een longziekte krijgen gezondheidsklachten als benauwdheid en hoesten. Maar niet alleen uw buren kunnen last ervaren van de rook, ook voor u als stoker kan de rook schadelijk zijn en in huis blijven hangen. Daarnaast zijn er ook mensen die last hebben van de geur van de houtrook.

Tips voor het stoken

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen, hangt af van het soort houtkachel voor binnen, het hout dat u gebruikt en de manier waarop u stookt. Het beste hout is schoon en droog, ook houtbriketten en houtsnippers zijn goede keuzes. Kies in ieder geval voor hout met FSC- of PEFC-keurmerk, dit hout komt uit verantwoord beheerde bossen.

Denk er aan dat vuur om te branden zuurstof nodig heeft. Daarom moet u altijd voor volledige luchttoevoer zorgen. Een gesloten houtkachel is zuiniger en veiliger in gebruik, doordat ze een extra pijp naar buiten hebben. Zorg ook voor voldoende ventilatie door ventilatieroosters of een raam open te zetten. Heeft u een oude houtkachel staan? Deze stoot onevenredig meer fijnstof uit dan een moderne houtkachel, omdat hij slechter geventileerd is.

De houtkachels van Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit

Bij Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit vindt u enkel moderne houtkachels. De moderne houtkachels in ons assortiment zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen met een hoog rendement en een lage uitstoot. Onze showroom is gevestigd in Zutphen. Vanuit Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Zutphen en andere plaatsen in Gelderland is onze showroom goed bereikbaar. Breng ons een bezoekje en kom meer te weten over de duurzame werking van een houtkachel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *