Welke schoorsteenkap voor houtkachel?

Welke schoorsteenkap is geschikt voor uw houtkachel? De schoorsteenkap is de benaming voor het onderdeel dat zich aan het uiteinde van uw rookkanaal bevindt. Een goed functionerende schoorsteenkap en rookkanaal zijn van groot belang om rook in uw woning of zelfs een schoorsteenbrand te voorkomen. Maar welke schoorsteenkap is geschikt voor uw houtkachel? Wellicht helpt het lezen van onze blogartikel u op een passende oplossing te komen.

Duurzaam stoken met een houtkachel

Een houtkachel voor binnen is een duurzame manier om sfeer te creëren terwijl het binnenshuis behaaglijk warm is. Daarnaast ligt het rendement ook eens hoger dan bij openhaarden. Een rookkanaal noemen velen van ons ook wel de pijp van een kachel. Deze pijp dient voor het veilig afvoeren van rookgassen. Op het uiteinde van dit kanaal zit de schoorsteenkap.

Hoe hoog is een rookkanaal van een kachel?

Hoe hoog moet deze pijp precies zijn? Uit veiligheidsredenen moet een rookkanaal minimaal 4 meter hoog zijn. We spreken van een ideale rookkanaal wanneer deze 7 meter de hoogte in gaat en boven de nok van uw woning uitsteekt. Hierbij is het van belang dat het kanaal zo recht mogelijk naar boven loopt, zodat alles rechtstreeks naar boven wordt afgevoerd.

Welke diameter heeft een rookkanaal van een kachel?

De diameter van uw rookkanaal is afhankelijk van de soort kachel die u heeft. Heeft u een houtkachel? Dan zit de diameter van de pijp meestal tussen de 130 en 150 mm.
Het is van groot belang dat de diameter van het rookkanaal overeenkomt met de diameter van de uitlaat van uw kachel. Daarnaast geldt ook dat hoe hoger het vermogen van de houtkachel is, hoe breder de diameter van het kanaal is.

De juiste schoorsteenkap

Rookgassen worden via het rookkanaal en de schoorsteenkap naar buiten gevoerd. ‘Trek’ houdt in dat deze rookgassen snel het rookkanaal verlaten en niet blijven hangen. Bij het kiezen van de juiste schoorsteenkap bevordert u de trek van het rookkanaal en beschermt u uw woning tegen brand en uw schoorsteen tegen vuil, bladeren en regen. Wel is het goed om te weten dat er verschillende schoorsteenkappen bestaan met elk hun eigen functie.

Regenkap

De regenkap is een simpele kap die meestal buitenshuis wordt toegepast. Doordat deze schoorsteenkap zo simpel is, weerstaat het slechte weersomstandigheden niet goed en functioneert het enkel om de regen buiten het rookkanaal te houden.

Trekkap

Een trekkap – ook wel trekkende regenkap – heeft twee functies: het voorkomen dat regen in de pijp komt en het bevorderen van een goede trek. Dit zorgt ervoor dat de rookgassen eenvoudig naar buiten afvoeren.

Roterende schoorsteenkap

Zoals de naam al zegt, is dit een schoorsteenkap die een roterende beweging maakt. De onderdelen van deze trekkap gaan draaien door de wind. Met deze trekbevorderende schoorsteenkap bent u ervan verzekerd dat er geen schadelijke rookgassen in uw woning blijven hangen.

Vind de juiste schoorsteenkap bij Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit

Heeft u hulp nodig bij het vinden van de geschikte schoorsteenkap? Neem contact op met Kachelspeciaalzaak Wichink Kruit om meer informatie te ontvangen. Liever de schoorsteenkappen en houtkachels in het echt zien? Bezoek de showroom in het Gelderse Zutphen. Kenmerkend voor de moderne houtkachels uit ons assortiment zijn het hoge rendement en de lage uitstoot. Wij zijn tevens goed bereikbaar vanuit Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen en andere plaatsen in Gelderland. Neem contact op om een afspraak te maken of meer informatie te ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *